22/01/2025
UV-stabiloidut nippusiteet on kehitetty ulkokäyttöön estämään jatkuvasti lisääntyvää UV-säteilyä. Otsonikerroksen heikkeneminen ja ilmastonmuutos ovat johtaneet UV-säteilyn lisääntymiseen Saksassa viime vuosina, mikä vaikuttaa paitsi ihmisen ihoon myös moniin materiaaleihin, kuten muoviin.

UV-säteily vaikuttaa tavanomaisiin muoveihin (esim. polyamidi 6.6). Tämä aiheuttaa nopeampaa ikääntymistä ja haurastumista, mikä lisää riskiä muovisten nippusiteiden katkeamisesta ja irtoamisesta. UV-säteilyaltistuksesta riippuen tämä voi tapahtua jo vuoden kuluttua tai viimeistään 2-3 vuoden kuluttua. "Ulkokäyttöön suosittelen PA66W-materiaalista valmistettuja kiinnikkeitä. Nämä ovat UV-stabiloituja, joten ne sopivat erinomaisesti ulkokäyttöön", sanoo Artur Hofer, Saksan kaapelisiteistä ja kiinnikkeistä vastaava tuotepäällikkö.

 

Mikä erottaa UV-stabiloidun materiaalin tavanomaisista muoveista?

Muovisen nippusiteen perusmateriaali, polyamidi 6.6, on aina sama. PA66W-materiaalin erityispiirre on hiilimustan lisäys. ASTM-standardin D6779 mukaan UV-stabiilin nippusiteen prosenttiosuus on 2 %. Hiilimusta varmistaa, että UV-säteet eivät pääse tunkeutumaan syvälle materiaaliin, pitäen nippusiteen ytimen ehjänä. Nokimustaa lisäämällä säänkestävät nippusiteet ja kiinnitysratkaisut ovat aina mustia.

Lisäksi materiaalille on ominaista sen erittäin hyvä vetolujuus ja käyttölämpötila -40 °C - +85 °C. Yhteenvetona voidaan todeta, että materiaali edustaa ihanteellisia ominaisuuksia ulkokäyttöön ainakin Pohjois-Euroopan alueella - mutta siitä lisää myöhemmin.

Solar Hub
Nippuside T50 yhdessä jalkaosan kanssa kaapeleiden kiinnittämiseen aurinkokennojärjestelmiin.

Mitä vaikutuksia UV-vaurioilla on käytettäessä perinteisiä nippusiteitä?

UV-säteet saavat materiaalin vanhenemaan nopeammin, koska se hyökkää olemassa olevia molekyyliketjuja vastaan. UV-altistuksen ansiosta sidokset erottuvat, jolloin materiaali hauras. Pahimmassa tapauksessa tavanomainen nippuside voi UV-altistuksesta ja ajanjaksosta riippuen katketa ​​ja pudota pienemmässäkin rasituksessa, jolloin esimerkiksi asennetut kaapelit roikkuvat vapaasti. Asennetussa tilassa olevaa rikkoutumista tai haurautta nippusidettä ei näy, joten sähköasentajat eivät aktiivisesti vaihda nippusidettä huoltotoiminnassaan. Vasta kun kaapelit ovat pudonneet, seuraa seuraava asennus, joka aiheuttaa lisäkustannuksia.

 

Mitkä ovat kustannukset verrattuna perinteisiin nippusiteisiin?


Perinteisiin luonnollisiin nippusiteisiin verrattuna UV-suojatut nippusiteet ovat kalliimpia ostaa. Pitkällä aikavälillä hinta on edullisempi. Esimerkiksi jos järjestelmä on käytössä 10 vuotta, UV-stabiloitu nippuside riittää. Luonnolliset nippusiteet sen sijaan joutuisi vaihtamaan useita kertoja käyttöiän aikana, keskimäärin 2 vuoden välein Pohjois-Saksassa. Tämä aiheuttaa lisäkustannuksia sähköasentajan huoltoon toistuvan oston lisäksi.

Millaisia ​​kokemuksia asiakkailla on ollut UV-stabiloitujen materiaalien käytöstä?

 

Aiemmat väitteet osoittavat selvästi, että UV-stabiloidut nippusiteet ovat välttämättömiä erityisesti aurinkosähkö- ja aurinkojärjestelmien asennuksessa. Järjestelmät on suunniteltu jopa 30 vuoden käyttöikään, joten kiinnityselementtien huoltotyöt voidaan minimoida UV-stabiloitujen nippusiteillä, mikä säästää kustannuksia.
Mutta myös tuulivoimateollisuuden asiakkaat ovat vaihtaneet PA66W-nippusiteisiin. Niitä käytetään esimerkiksi kaapeleiden asentamiseen tuuliturbiiniin. Tuuliturbiini toimitetaan rakennustyömaalle useissa yksittäisissä osissa, joista osa varastoidaan 6 - 12 kuukautta ja alttiina säälle. Aiemmin valmistaja työskenteli tavanomaisten nippusiteillä ja pystyi havaitsemaan hauraat nippusiteet jo ajan kuluessa - eikä turbiini ollut edes valmis.

PA66W nippusiteet käytössä tuulivoimaloissa
PA66W nippusiteet käytössä tuulivoimaloissa

Kuinka voin varmistaa, että käytän UV-stabiloitua nippusidettä?

Visuaalisesti tavanomaisen mustan nippusiteen ja UV-stabiloidun nippusiteen välillä ei ole eroa. Sen varmistamiseksi, onko asennettava nippuside PA66W-materiaalista, tehdään ns. vasaratesti. Vasaran avulla nippusiteen hihnapää koputetaan tasaiseksi ja pidetään valoa vasten. Perinteisellä värjätyllä nippusiteellä pää on läpinäkyvä. UV-stabiloidun hiilimustapitoisuus varmistaa, että valo ei tunkeudu sisään ja solmion pää pysyy mustana.

Mitä tuotteita tuotepäällikkömme suosittelee aurinkosähkö- ja aurinkojärjestelmien ympäristöön?

 

Saksassa ja erityisesti Pohjois-Saksan alueella PA66W:stä valmistetut nippusiteet ja kiinnikkeet sopivat ihanteellisesti.

 

"Olemme kehittäneet tuotehallinnassa nippusiteiden lisäksi muita PA66W:stä valmistettuja tuotteita, jotka kattavat jokaisen sähköasentajan suuren tarpeen", Artur Hofer kertoo.

HellermannTytonin valikoimasta löytyy myös PA66W:sta valmistettuja liimapohjaisia ​​ja kiinnikkeitä erikokoisia ja eri jalkaosilla varustettuja nippusiteitä, esim. laajennusankkurilla, lamellijalalla tai hitsausnastaliittimellä. Erityisesti Ratchet P-Clamp -sarjan reunakiinnikkeet ja puristimet sopivat parhaiten asennettavaksi aurinko- ja aurinkosähköjärjestelmiin. Lisätietoja saat tutustumalla aihealueeseemme aurinko- ja aurinkosähköjärjestelmistä.
Mutta asentajan matkalaukusta ei myöskään saa puuttua ruuvaamiseen tai liimaukseen tarkoitettuja pistorasioita. Liimapohjat on täydennetty UV-stabiloidulla liimalla. Muita käyttökohteita voivat olla esimerkiksi keijuvalojen asennus tai kukkalankojen kiinnitys ulkona. Yleensä UV-kestävät kiinnikkeet ovat hyödyllisiä kaikissa kaapeleiden ja johtojen asennuksissa katolle, taloon tai puutarhaan.
Mitä etelämmäksi Euroopassa siirrymme, sitä korkeammaksi UV-altistus tulee.

 

"Näille alueille suosittelen muita materiaaleja, kuten polyamidi 11:tä tai ruostumatonta terästä. Tällä hetkellä polyamidi PA66W riittää vielä Saksan alueelle", Artur Hofer sanoo.

PA66W nippusiteet aurinkolaitteissa
Johdinsiteet PA66W aurinkosähköjärjestelmissä.

Ammattilaisen suositukset: oikea käsittely.

Tärkeä huomautus on oikea käsittely. Tällä tuotepäällikkö tarkoittaa, ettei asennusta ole alle 0 °C. Tämä kärki koskee kaikkia polyamideja, mutta testit osoittavat, että hiilimustapitoiset polyamidit ovat erityisen herkkiä. Kuiva ilma matalissa lämpötiloissa poistaa vettä polyamideista, jolloin kuivat nippusiteet ovat herkempiä rikkoutumiselle. Myös hiilimustapitoiset materiaalit häiritsevät materiaalia, joten työstö tulisi tehdä parhaassa tapauksessa yli 5 °C:ssa. Kun siteet on asennettu, ne kestävät ilman ongelmia jopa -40 °C:n lämpötilassa.